HANDLEIDING BIJ HET IN HUIS NEMEN VAN EEN NOORSE BOSKAT.

Beste nieuwe eigenaars,

EEN NIEUW KATJE:
U heeft het katje gevonden, waar u misschien wel 15 jaar plezier aan kunt beleven. Het zal de eerste dagen een beetje wennen zijn, zowel voor het katje als voor u en de eventuele andere huisdieren.
De eerste tijd kunt u het, wat voeding betreft, het best geven, wat het in zijn/haar oude huis gewend was. Er komen al zoveel veranderingen op hem/haar af, dat het vertrouwde eten een belangrijke geruststelling kan zijn.
Als U het katje in huis krijgt, is het volledig geënt (zie entingsboekje), ontwormd (met VITAMINTHE), gechipt en door de dierenarts onderzocht en gezond verklaard.

GEZELLIGHEID:
Noorse Boskatten zijn uitgesproken gezelligheidsdieren. Lang alleen zijn is dus moeilijk voor ze, maar als het goed blijkt te gaan tussen de katten en eventuele andere dieren in huis is dat probleem er nauwelijks.

HET MENU:
Nu iets over het menu tot nu toe:
Geef het kitten nooit koemelk, want daarvan kan het diarree krijgen. Maar altijd fris water in een bakje, op meerdere plaatsen in het huis.
Dit nest is gewend om op dit moment nog 2x per dag zacht voer te eten. Het zachte voer moet snel (half uur) op zijn, brokjes staan bij ons altijd in een voerbakje klaar. Water moet er ook steeds staan en dagelijks worden ververst.

Ze zijn gewend aan: GOURMET blikjes "Gold" mousse met kalkoen, tonijn, rundvlees, sardines, makreel etc. en aan zakjes GOURMET PERL. Ook AH EXCELLENT lusten ze graag en daar hebben flink ze van gegeten.
Dit zijn allemaal kleine verpakkingen, het probleem bij grote blikken is, dat als ze eenmaal open zijn het eten makkelijk oxideert en de kleur en smaak dan weg is.

De brokjes zijn een mengeling van: ROYAL CANIN kittenvoer en Sensible33. Kittenvoer moeten ze, bij voorkeur, eten tot ze één jaar oud zijn.

DE KATTENBAK:
Wij gebruiken grof grit in de kattenbak. “BIOCAT CLASSIC”
Begin met een laag van ca. 8 cm, daarna aanvullen als het laagje te dun wordt.
Het is aanbevolen de kattenbak minstens 2x per dag schoon te scheppen. Katten zijn heel schone dieren en hebben een hekel aan een vieze bak. Daarbij komt dat het ook niet hygiënisch is. Het risico om elkaar te infecteren wordt ook kleiner door de kattenbak vaker te verschonen. Bij verzadiging van het grit (het klont niet meer goed), de bak goed afwassen met heet water, eventueel met soda, groene zeep of Biotex en geheel verversen.

Noorse Boskatten zijn wel echte gravers! Wel of geen deksel op de kattenbakken is een keuze, met deksel is discreter en ze kunnen minder rommel uit de bak gooien. Soms zien ze de reismand dan ook aan voor een kattenbak. Zonder deksel kun je beter zien wanneer de bak moet worden schoon gemaakt of bijgevuld. Een nadeel is dat ze er nog wel eens wat grit overheen schoppen. Elke dag de klontjes er uit vissen, een niet zo leuk karwei, maar het houdt het huis reukvrij. Er zijn veel meer soorten grit, maar dit is reukloos en door de katten goed geaccepteerd.

Al de moeite die u doet krijgt u dubbel en dwars aan aanhankelijkheid van uw katje terug.

ENTINGEN:
Een maal per jaar worden de katten tegen Niesziekte en om de twee jaar tegen Kattenziekte geënt.
De kittens moeten worden geënt bij 9 en 12 weken. Deze entingen hebben ze bij ons gehad. Ze zijn nu volledig geënt, dus dit komt voor u pas over één jaar (zie entingsboekje). Na de tweede enting blijven ze nog minimaal een paar dagen bij ons om te zien of er geen reacties optreden, daarna mag het kitten verhuizen.
Wilt u eventueel naar een Duitse of Belgische kattenshow met uw kat, dan is een Rabiës enting verplicht. Deze moet 21 dagen van tevoren geënt worden, vanwege de incubatietijd.
Als u uw kat nu in laat schrijven bij uw dierenarts, sturen de meeste dierenartspraktijken tegen de entingstijd een herinnering. Noteer het eventueel ergens, zodat het niet vergeten wordt.
Bovenstaande 2-voudige enting is echt wel nodig, omdat deze ziektes erg besmettelijk zijn en mensen de ziektes aan hun kleren en handen mee uw huis in kunnen nemen. Dus daar is niet eens een andere kat voor nodig.

ONTWORMEN:
Wij gebruikten VITAMINTHE verkrijgbaar bij de dierenarts. Als het kitten 6 maanden oud is moet ze weer ontwormd worden en daarna elke 6 maanden. Dat kan met DRONTAL of een ander middel, vraag eventueel aan uw dierenarts. Er zijn nu ook pipetjes met een vloeistof verkrijgbaar voor ontwormen, dat is eenvoudig in de nek toe te passen.

VLOOIEN:
Ze zijn bij ons behandeld met FRONTLINE, dit werkt ook tegen teken! Wij gebruiken voor de katten EFFIPRO en 2 x per jaar STRONGHOLD, dit is ook tegen oormijt en wormen.

OPVOEDING:
Ze zijn natuurlijk zindelijk.
Planten worden ook gezien als krabpaal, of als voedsel. Voor beiden is dit niet goed.
De planten worden niet fraaier van de kattenbehandeling! Let op giftige kamerplanten en als u toch planten in de kamer heeft, zal aluminiumfolie op de aarde het graven in de bloempot (misschien) voorkomen, of afdekken met hydro korrels.
Een kitten speelt met alles wat het tegen komt.
Het is opletten! Soms "stelen" ze sperzieboontjes of spruitjes (ongekookt) uit de pan en spelen daar wel een paar dagen mee. Ook wordt dit groen gewoon opgegeten zonder kwalijke gevolgen. Een zakje snoepjes, even onbeheerd gelaten gaat in z'n geheel over de vloer, en dient als nieuw speeltje enz. enz.
Verder natuurlijk balletjes, veren, speelgoedmuizen, knikkers en zo voort .....
Let er wel op dat u de elastiekjes van de speeltjes afknipt, ze kunnen erin verstrikt raken! Ook de lintjes aan cadeautjes en boeketten moeten uit de buurt van uw katten worden gehouden, ze eten deze soms op.

Aan een lijntje.
Het dubbele kattenriempje vinden zij meestal geen probleem, maar moet nog aangeleerd worden.
Na even wennen hebben ze meestal geen bezwaar tegen het lopen/spelen aan een lijntje.
Gebruik daar een grondkrul voor en een FLEXROLLER (ook wel hondenlijn genoemd) met daarbij nog een extra lijn zodat ze bij elkaar zo'n 10 meter lengte hebben.
De Flexlijn krijgt een stop-knoop ongeveer een meter voor het werkelijke einde, waardoor de kat altijd nog wat extra ruimte heeft, eerst weerstand voelt en zichzelf bij een sprong of in volle ren niet zal bezeren.
Het blijkt, dat het "einde van het touw" altijd het leukste is.
Let op bij warm weer, dat het dier ook een schaduwplekje heeft!
Alleen als zij zich ergens omheen draaien kunnen ze driftig naar oplossingen zoeken. Dus nooit zonder toezicht laten aan de lijn!

Een krab- of klimpaal is eigenlijk een “must”, anders zullen ze iets anders verzinnen. Ook een plankje aan de muur, waar ze hun nagels aan kunnen scherpen of uitrekken, is aan te bevelen.

Natuurlijk houden zij ook van een robbertje spelen met u en dan bijt en krabt het wel eens iets harder dan de bedoeling is. Trek uw hand niet terug, maar geef juist wat extra kracht, zo zal het katje leren dat dit niet prettig is. En daarna even helemaal negeren, om te laten merken dat u dit niet op prijs stelde!

Nooit slaan, u maakt hen dan alleen maar schuw en dat kan niet de bedoeling zijn.

Een van de belangrijkste dingen die we vergeten de kat aan te laten wennen op een leuke manier is het VERVOERS MANDJE. Over het algemeen gaan katten alleen in dat mandje als er iets naars met ze gaat gebeuren nl. dierenarts of pension. De meeste katten hebben dan dus ook een hekel aan dit mandje. Dit kunt u voorkomen door als kitten al op een leuke manier te wennen aan dit mandje. Bijvoorbeeld door het mandje gewoon in huis te hebben staan en de kat daarin te voeren, als dit goed gaat doe soms heel even het deurtje dicht en al snel weer open, vervolgens deurtje dicht stukje in huis wandelen en weer open. Als laatste even in de auto, weer terug en open. Maak ook de auto tot iets normaals voor de kat dus niet alleen ermee naar de dierenarts, maar ook eens gewoon een stukje rijden, de kat ondertussen wat voeren en weer naar huis. Als je ze dit als kitten al bijbrengt scheelt dit veel geworstel in de toekomst.
Socialiseren doe je met mate. Dus 1 of 2 dingen per dag opzoeken. Dit kan teveel informatie ineens zijn wat die kleine hersentjes nog niet zo snel kunnen verwerken. Wel zul je het eerste jaar alles moeten blijven herhalen. Doe je dit niet dan zal je kat het ook weer vergeten.

Zodra het kitten bij u is begint dus uw deel van de socialisatie en dient u het dier dus aan alle dingen te laten wennen waarvan u wil dat hij het later normaal vindt. Te denken valt aan: kinderen, mannen, vrouwen, andere dieren, verkeer enzovoort.

KAMMEN EN BORSTELEN:
Het is verstandig het katje iedere week even te controleren op eventuele klitten. Die zijn er vaak gewoon met de vingers uit te pluizen, of met een kattenkammetje te verwijderen. Een kam met roterende tanden is heel plezierig voor het extra vachtonderhoud. Klitten komen soms onder de oksels en in de kraag voor.
KAM NOOIT DE STAART !!! Alleen als het niet anders kan b.v. na diarree.
De katten vinden het kammen en borstelen meestal helemaal niet erg, de meesten vinden het zelfs prettig om zo aangehaald te worden en van overtollige haren af te komen!
Er is een grote verscheidenheid aan kammen en borstels, wij hebben veel plezier aan een kammetje voor hamsters. Kijk wat voor de kat en u het prettigst is.

Ze hebben deze 13 weken veel kattenkwaad uitgehaald, dus ze zullen elkaar zeker missen. Maar wij vertrouwen er op dat ze snel zullen wennen. Wat ze zeker nog moet worden geleerd is, dat planten voor de sier zijn en dat wat er op tafel staat voor mensen en dus niet voor kleine hongerlapjes is.

ZIEKTENKOSTENVERZEKERING:
U moet er niet aan denken dat uw kat ziek wordt of een ongeluk krijgt. Maar als hem of haar onverhoopt toch wat mocht overkomen, dan moet u er ook niet aan denken van een eventuele behandeling af te zien vanwege de kosten. Er zijn ziektekostenverzekeringen voor huisdieren. Hiermee kunnen onverwachte kosten (deels) worden vergoed.

NOG EVEN DIT… OFTEWEL WAT WIJ NASTREVEN.
Wij hebben 2 kinderen, maar zo 1 keer per jaar hebben we er nog tussen de 4 en 7 bij. Dit zijn geen mensenkinderen, maar poezenkinderen. Voor ons is er maar weinig verschil. Wij doen ons uiterste best om gezonde en sociale kittens te fokken, zo goed mogelijk gebaseerd op de ras standaard van de Noorse boskat. Net als voor mensenkinderen willen we dat ze lang en gelukkig leven. Omdat ook poezenkinderen op hun eigen pootjes willen staan helpen wij ze zo soepel mogelijk wennen aan een nieuwe omgeving. Om ze een zo goed mogelijk huis te geven, zijn er een aantal zaken die we van te voren duidelijk willen stellen.
We willen eerst graag met de nieuwe verzorgers / verzorgsters kennismaken. Ook brengen we het kitten altijd zelf weg, waar dan ook. De kittens gaan beter met de nieuwe omgeving om als ze nog wat bekende geluiden en geuren meemaken. We verwachten dat ook u voor het kleintje zal zorgen alsof het uw kind is, en zal beschermen tegen verkeer en alle mogelijke andere gevaren. Ze verhuizen niet als we twijfelen aan de nieuwe eigenaars!
Als laatste willen we graag weten met wie de Noor leeft, dus mocht u om wat voor een reden dan ook niet meer voor de Noor kunnen zorgen, dan willen wij dat graag weten, en helpen we bij het vinden van een nieuwe omgeving.
Wij nemen aan dat als u ook het beste voorheeft met de kittens deze afspraken niet meer dan logisch zijn.
Al onze kittens en hun baasjes zijn tot nu toe zeer gelukkig en dat willen we graag zo houden.

We hopen dat U heel veel plezier aan het kitten zult beleven en we zeggen altijd: Gaat het goed dan horen of lezen we het graag, hebt u vragen of problemen dan horen we dit ook graag. Echt even bellen hoor!
Even een gezellig babbeltje kan natuurlijk ook altijd. Verder stellen we het op prijs om af en toe een fotootje en een mailtje te krijgen


Vriendelijke groeten, Marga en Gerrit van de Haar
, Cattery Fulco