Het kopen van een kitten
Als eerste gaat u natuurlijk op zoek naar een kitten. Doe dit dan niet in een dierenwinkel of op marktplaats of iets dergelijks.

Kijk op de pagina van Dier&Recht of het kitten dat u zoekt wel een gezond leven tegemoet kan zien.

Er zijn vier manieren om een kitten te zoeken:

1. Via de website van de stamboekhouder (daar is de fokker aangesloten, bijvoorbeeld NEOCAT);
2. Via de eigen website van de fokker;
3. Via de website van een liefhebbersvereniging (bv. “de Noorman”);
4. Via de website van bijvoorbeeld “kittentekoop” of “kittengezocht”.

Serieuze fokkers bieden hun kittens te koop aan via de vereniging waar ze zijn aangesloten (en die ook de stambomen afgeeft) of een van de andere hierboven genoemde mogelijkheden.
Maar waar koopt u nu een kitten en waarop moet u dan letten?
Een raskat of kitten koopt u bij een Cattery. Er zijn verschillende manieren om met een Cattery in contact te komen. Via de kittenbemiddelingsclubs van de Kattenverenigingen, via advertenties in tijdschriften, via internet of op een kattenshow.
Koop in ieder geval NOOIT uw raskat of kitten in een dierenwinkel! Waarom niet? Daar zijn meer dan
genoeg redenen voor te noemen, maar de belangrijkste zijn toch wel:

1. U weet niets van de opvoeding van het kitten (is het wel gesocialiseerd?)
2. U weet niets over de achtergrond van het kitten (geen stamboom?)

Het idee dat je zo'n lief kitten zult "redden" uit zo'n dierenwinkel is ook een illusie. Is het kitten aan u
verkocht? Mooi, dan kunnen ze er weer een volgende neerzetten!
De beste weg is en blijft via een Cattery of Fokker aangesloten bij een erkende Kattenvereniging.
De beste en leukste manier om met hen in contact te komen is door het bezoeken van een kattenshow.
Daar zijn dan wel niet de kittens te zien, maar wel volwassen raskatten en hun eigenaren. Dé plek om kennis te maken met serieuze fokkers en geweldige raskatten! Tijdens zo'n kattenshow kunt u bijvoorbeeld met één van de fokkers eens een afspraak maken om zijn of haar Cattery te bezoeken. Ook kunt u natuurlijk telefonisch contact opnemen met hen voor een vrijblijvend bezoek.
Als er een geschikt kitten is gevonden gaat u in overleg met de fokker en maakt u een afspraak om eens te gaan kijken.

Mooi, we hebben een afspraak met een Cattery... en wat nu?
Het is helemaal niet verkeerd om meerdere catteries te bezoeken. U hoeft echt niet meteen bij de eerste de beste een keuze te maken of tot aanschaf over te gaan. Kijk eerst eens rond. Het is erg belangrijk een fokker te vinden waar u zich prettig bij voelt. Het moet niet alleen tussen u en het kitten klikken, maar ook uw relatie met de fokker kan erg belangrijk zijn. Stel, uw kitten wordt ziek... dan is het heel fijn als u voor vragen ook bij uw fokker terecht kunt. Of u wilt gaan showen, wellicht dat uw fokker u daarbij wil helpen. Misschien wilt u zelfs wel een nestje met uw raskat. Ook dan is een goede samenwerking tussen u en de fokker erg belangrijk!

Waar kan ik op letten tijdens mijn bezoek aan de Cattery?
Kijk eens goed rond; is het er schoon en ruikt het er fris? Natuurlijk is het onmogelijk om in een cattery met bijvoorbeeld zes katten geen rondslingerend kattengrind aan te treffen... katten kunnen een opgeruimd huis binnen tien minuten omturnen, maar dat verschil is nog wel te zien. Ruikt het er fris? Als er een dekkater aanwezig is kan het natuurlijk zijn dat u zijn geur ruikt, maar u moet niet naar adem hoeven te happen door een overheersende katergeur....
Hoe reageren de katten op uw aanwezigheid? Over het algemeen zullen de katers nieuwsgierig naar u toe komen, de poezen zijn over het algemeen wat meer behoudender. Geef ze de tijd en loop niet meteen op ze af. Wat in ieder geval niet goed is, is als de katten schuw en schuchter zijn en zich voor u verstoppen of u zelfs met de oren in de nek vanaf een beschutte plek aan gaan liggen staren!

En dan kijkt u natuurlijk ook naar de manier waarop de kittens opgevoed worden... Worden ze goed gesocialiseerd? Lopen ze vrij in huis rond tussen de andere katten, honden en eventueel kinderen? Het is natuurlijk mogelijk dat de kittens nog in een kooi zitten, zeker als er meerdere nestjes aanwezig zijn op het moment dat u de cattery bezoekt. Let erop dat de kittens speels zijn en niet schuw. Kortom, probeer erachter te komen of de kittens in deze cattery opgroeien als een echt "gezinslid" en niet als een voorwerp dat binnenkort toch verkocht wordt. Kijk ook of het kitten gezond is. Niest het kitten of heeft het vieze oogjes? Vraag de fokker er dan naar, het kan zijn dat het inderdaad wat mankeert, maar een goede fokker zal u daarover dan informeren, vertellen wat eraan gedaan wordt en sterker nog, de fokker zal u dit kitten niet eens mee naar huis geven, totdat het 100% in orde is!

Vragen die u aan de fokker kunt stellen
Als u een raskat aanschaft, gaan daar een hoop kosten mee gemoeid. Het is helemaal niet verkeerd om er dan ook voor te zorgen dat u een goede en weloverwogen keuze maakt. Het is helemaal niet vreemd om een aantal vragen aan de fokker te stellen. Deze zal misschien niet alle vragen volledig kunnen beantwoorden, maar zorg ervoor dat de antwoorden die u krijgt bevredigend en dusdanig zijn dat u geen twijfel meer heeft. Krijgt u vage of helemaal geen antwoorden? Kijkt u dan verder! Is de fokker niet echt bereid om al die vragen te beantwoorden of reageert hij of zij nogal geïrriteerd? Kijk ook dan maar snel verder! De meeste fokkers zijn trots op wat ze doen en vertellen u daar graag voluit over. Natuurlijk vraagt u wel van te voren of het de fokker uitkomt als u eerst wat vragen stelt, het kan natuurlijk zo zijn dat u ongelegen belt! Maak dan gewoon een afspraak om een andere keer terug te bellen of een keer op bezoek te gaan...

Een aantal vragen zijn:
1. Showt u met uw katten of heeft u met uw kat geshowd?
Een "ja" op deze vraag is de meest logische. Het showen van katten is niet alleen maar om prijzen binnen te slepen, maar vooral om te zien of de kat wel of niet voldoet aan de rasstandaard. Voldoet een kat daar niet aan, dan is het niet raadzaam om met deze kat te fokken!
2. Is uw cattery aangesloten bij een Kattenvereniging?
Er is absoluut geen reden voor een fokker om niet aangesloten te zijn bij een Kattenvereniging.
3. Krijgt mijn kitten een stamboom mee?

Hierop is het antwoord "ja" en u krijgt deze mee op het moment dat u het kitten af komt halen of op het moment dat de fokker het kitten bij u thuis komt brengen.

4. Hoe oud is het kitten als ik het mee naar huis mag nemen?

Volgens de regels van de erkende Kattenverenigingen mag een kitten pas afgegeven, verkocht, of in ontvangst worden genomen door de nieuwe eigenaar indien het gezond is, tenminste 1 kg weegt en tenminste 12 weken oud is. Het kitten is pas één week na de laatste enting volledig beschermd! Iedere fokker die zijn kitten eerder dan tien weken aan u probeert te verkopen is meer geïnteresseerd in uw geld, dan in het welzijn van zijn of haar kitten!

5. Werkt u met een koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst worden afspraken tussen u en de fokker gemaakt. Hierin staat onder andere vermeld of u wel of niet mag fokken met de kat, dat u de kat bijvoorbeeld wel of niet buiten mag laten rondlopen, dat u de kat niet mag ontklauwen, dat u de kat niet zomaar aan iemand anders mag doorverkopen, wat er gebeurt als u zelf niet meer voor de kat zorgen kunt, etc. Geen verkeerde zaak dus en helemaal niet vreemd als u deze afspraken van tevoren op papier vastlegt!

En dan is het natuurlijk ook helemaal niet vreemd als de fokker ook aan u een aantal vragen zal stellen! Zo zal hij/zij bijvoorbeeld vragen of u nog andere huisdieren of katten heeft, of u kinderen heeft, of u werkt, of uw partner werkt, kortom: hoe uw thuissituatie is. Op die manier kan de fokker bepalen of u wel of niet geschikt bent voor het kitten van uw keuze. Stelt de fokker u helemaal geen vragen? Verder kijken!

Waarop letten bij aanschaf?
Waarop moet u letten bij de aanschaf van een kitten? Al op jonge leeftijd toont een kitten zijn/haar karakter. Een schuw kitten is vaak op volwassen leeftijd nog steeds een beetje schuw. Kies daarom een kitten uit dat vrolijk naar u toe komt en speels is. Als u het kitten in handen heeft, let dan op het volgende:
- Oogjes: die moeten helder en glanzend zijn. Er mag geen viezigheid in de ooghoekjes zijn.
- Oren: de oorschelp moet er schoon uitzien, als er veel donker oorsmeer aanwezig is, kan dit duiden op oormijt.
- Vacht: controleer op vlooien. Een veilig vlooienbestrijdingsmiddel is bij de dierenarts verkrijgbaar.
(Frontline-spray mag u al gebruiken bij kittens van 2 dagen oud!)
- Neus: moet er droog uitzien. Een loopneus kan erop wijzen dat het kitten beginnende niesziekte heeft.
- Buik: mag niet bol en gespannen zijn. Dit duidt meestal op ernstige wormbesmetting.

Eerst even na laten kijken...
Het is verstandig om uw nieuwe kitten na thuiskomst even na te laten kijken door uw dierenarts. Deze zal het kitten dan nakijken op onder andere vlooien, luizen, aangeboren hartklachten, liesbreukjes, etc. U kunt het kitten laten wennen aan de dierenarts en in laten schrijven voor de eerstvolgende inenting. Uiteraard is dit bezoek het ideale moment voor het stellen van al uw overige vragen!

Marga en Gerrit van de Haar, Cattery Fulco