Rasbeschrijving

NOORSE BOSKATLand van herkomst: Noorwegen

Inhoud:

Korte geschiedenis van het ras:  

Wetenschappers zijn het erover eens dat de oorsprong van (half)langharige katten gezocht moet worden in Zuid-Rusland, Turkije en Iran. In vroeger tijden kwamen er buiten deze contreien alleen kortharige katten voor. De voorvaderen van de Noorse Boskat moeten dus op de een of andere manier door toedoen van de mens in Noorwegen terecht zijn gekomen. Men neemt aan dat het de zeevarende Noormannen zijn geweest die omstreeks de 9e eeuw halflangharige katten met zich mee naar huis namen. We kunnen dus stellen dat de Noorse Boskat een verre afstammeling van het ras is dat wij nu kennen als de Turkse Angora. De Noorse Boskat is echter forser van bouw en veel ruiger van beharing, wat een gevolg zal zijn van een min of meer natuurlijke selectie en de invloed van de in Scandinavië reeds aanwezige kortharige katten. De katten met een dikkere vacht en een steviger lichaamsbouw hadden natuurlijk veel meer kans om de barre Scandinavische winter te overleven. In 1912 werd de allereerste Noorse Boskat als raskat tentoongesteld. Een groep liefhebbers begon belangstelling te krijgen voor het nationale ras, wat resulteerde in de oprichting van een vereniging die zichzelf als doel stelde het ras te stabiliseren. De Noorse Boskat is pas in 1977 door de internationale kattenverenigingen officieel erkend.

 

Rasbeschrijving:  

  • Kop: vormt van voren gezien een driehoek waarvan alle zijden even lang zijn. De neusrug is recht en mag geen stop vertonen. De kin is sterk.

  • Oren: vrij breed aan de basis, hoog op de kop geplaatst, ze lopen spits toe. Van voren gezien loopt de buitenkant van de oren parallel aan de schedelvorm, zodat de oren met de schedel samen een driehoek vormen. Aan de oortipjes bevinden zich lynxpluimpjes en aan de binnenkant van de oren groeit er wat langer haar, dat lichtjes naar achteren toe krult.

  • Ogen: expressief, amandelvormig en iets schuinstaand.

  • Lichaam: vrij grote, stevig gebouwde kat met een sterk beenderenstructuur en een lang lichaam.

  • Poten: Hij staat hoog op de poten en de achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de rug naar achteren toe wat omhoog loopt. De voeten zijn groot, rond en stevig en vertonen haarpluimpjes tussen de tenen. 

  • Staart: lang, weelderig behaard en dik. Als de staart over de rug wordt teruggelegd, moet deze tot aan het kuiltje tussen de schouderbladen reiken.

  • Vacht: De kwaliteit van de vacht is van het grootste belang. Deze is halflangharig met een rijke en wollige ondervacht. De gladde en glanzende bovenvacht heeft een waterafstotende structuur die de kat beschermt tegen weersinvloeden. Buiten de zomerperiode behoort de kat een weelderige kraag en bef en ook een flinke pluimstaart te hebben.

  • Kleur: De Noorse Boskat mag alleen voorkomen in de natuurlijke kleuren,  niet natuurlijke kleuren zoals lilac, cinnamon en chocolate zijn niet toegestaan. De verdeling van kleur op het lichaam is van ondergeschikt belang. De ogen mogen elke oogkleur hebben, variërend van groen en geel tot koperkleurig en blauw.

Karakter:  

De Noorse Boskat heeft een gemakkelijk, tolerant en sociaal karakter. Het is een rustige, evenwichtige kat die echter vrij actief is. Ze kunnen ontzettend goed klimmen en demonstreren dit graag. Ten opzichte van mensen stellen deze katten zich zeer vriendelijk op, ze worden graag aangehaald en geknuffeld. Ze hebben de neiging zich aan een persoon in het bijzonder te hechten. De omgang met honden geeft zelden problemen. Ze hebben een sterk territoriumgevoel, dus zullen katers het onderling gewoonlijk niet zo goed samen kunnen vinden. De omgang tussen gecastreerde katers geeft overigens zelden problemen. Vrouwelijke dieren gaan vaak wel goed met elkaar om. Hij is boven alles nieuwsgierig, wil graag weten wat er om hem heen gebeurt en alles wat het huis binnenkomt, of het nu gaat om boodschappen of een bezoeker, wordt grondig geïnspecteerd en gekeurd.

Verzorging: 

De voor het ras zo typische vettige en waterafstotende vacht maakt intensief onderhoud niet nodig. Ze hebben maar weinig vachtverzorging nodig. Buiten de ruiperiode kunt u de vacht met een grove kam of borstel zo nu en dan fatsoeneren. In de lente en vroege zomer maakt de kat een betrekkelijk korte, maar hevige rui door en krijgt hij het uiterlijk van een kortharige kat met een volle pluimstaart.  

 

Puntenschaal:  

 

Totaal

 

100 punten

Hoofd

algemene vorm, neus, profiel, kaken en tanden, kin

20

Oren

vorm, grootte en plaatsing

10

Ogen

vorm, uitdrukking

5

Lichaam

vorm, grootte, beenderstructuur, poten, vorm van de voeten

25

Staart

lengte en vorm

10

Vacht

kwaliteit en structuur, lengte

25

Conditie

 

5

Opmerking

  • de vacht wordt uitsluitend op structuur en kwaliteit beoordeeld

  • met de trage ontwikkeling tot volwassenheid van dit ras moet rekening worden gehouden

  • volwassen katers kunnen bredere koppen hebben dan poezen

  • de vachtlengte en de dichtheid van de ondervacht varieert per seizoen

  • het is mogelijk dat kittens pas op een leeftijd van zes maanden dekharen ontwikkelen

Vachtkleuren of EMS codes: (EMS betekent: Easy Mind System.) 

NFO: Noorse Boskat

  Vachtkleur

Vacht patroon (tabby)   Oogkleur bij witte katten
n zwart 01 Van tekening 61 blauw
a blauw 02 Harlekijn tekening 62 geel
d rood 03 bicolor 63 ongelijk van kleur
e crème 09 niet gepreciseerde hoeveelheid wit 64 groen
f zwart schildpad 21 niet gepreciseerd patroon    
g blauw schildpad 22  blotched tabby (gemarmerd)    
s zilver 23  mackerel tabby (gestreept)    
w wit        

 

Vachtpatronen:  

Tabby. Benaming voor een gestreept, gemarmerd of gevlekt patroon. Onder invloed van een agouti-gen en een tabby-gen komen er verschillende vachtpatronen van strepen in een egale kleur op een agouti ondervacht voor. Kenmerkend voor een tabby is het patroon op de kop met in elk geval een lijntje om de neusspiegel, een M op het voorhoofd, en een lijn van de buitenste ooghoek tot de aanzet van het oor. Een tabby heeft vlekjes (knoopjes) op de buik. Bij raskatten kennen we de volgende tabby-patronen:

  • Blotched (classic, gemarmerd). Brede strepen in de vorm van een oester op de flanken, de vleugel van een vlinder op de schouder en drie brede strepen van de schouder tot de aanzet van de staart. Brede strepen om de poten en de staart.
  • Mackerel (gestreept). Van de kop tot de staartaanzet een smalle streep. Smalle strepen vanaf de ruggengraad tot de buik, als de graten van een vis (een makreel). Smalle ringen rondom de poten en de staart, smalle halsband.
  • Spotted (gevlekt). Kleine ronde, regelmatige, opvallende vlekjes. Poten en staart met smalle ringen.
  • Ticked (de Abessijnse aftekening). De agouti haren zijn regelmatig over het lichaam verdeeld. Op de perfecte ticked tabby is geen streep- of vlekpatroon zichtbaar. Op de kop is het enige tabbykenmerk het lijntje rondom het neusleertje.

Kleurindeling van de Noorse Boskat: 

groep

EMS kleurcode

1

n of a

2

n of a met wit (09)

3

n of a met tabby patroon (21 - 25)

4

n of a met tabby patroon en wit

5

d, e, f of g

6

d, e, f of g met wit

7

elke kleur met zilver (s)

8

elke kleur met zilver en wit

9

wit

 

 

 

 

 

 

Wat betekenen de kampioensafkortingen: 

CAP

Certificat d'Amplitude de Premium

93 punten

3x CAP met 3 verschillende keurmeesters geeft de titel

Premior (PR)

CAC

Certificat d'Amplitude de Championat

93 punten

3x CAC met 3 verschillende keurmeesters geeft de titel

Champion (CH)

CAPIB

Certificat d'Amplitude au Premior International de Beauté

95 punten

3x CAPIB, 3 verschillende keurmeesters, 2 verschillende landen

International Premior (IP)

CACIB

Certificat d'Amplitude au Champion international de Beauté

95 punten

3x CACIB met, 3 verschillende keurmeesters, 2 verschillende landen

International Champion (IC)

CAGPIB

Certificat d'Amplitude au Grand Premior International de Beauté

96 punten

6x CAGPIB, 3 verschillende keurmeesters, 3 verschillende landen

Great International Premior (GIP)

CAGCIB

Certificat d'Amplitude au Grand  Champion Interantional de Beauté

96 punten

6x CAGCIB, 3 verschillende keurmeesters, 3 verschillende landen

Great International Champion (GIC)

CAPE

Certificat d'Amplitude au Premior d'Europe

97 punten

9x CAPE, 3 verschillende keurmeesters, 3 verschillende landen

European Premior (EP)

CACE

Certificat d'Amplitude au Champion d'Europe

97 punten

9x CACE, 3 verschillende keurmeesters, 3 verschillende landen

European Champion (EC)

Huisdierenbijsluiter