Testen voor de gezondheid


Klik hier voor de voorlichtingsfolder van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Huisdierenbijsluiter van het LICG over de Noorse Boskat


Klik hier voor de website van NEOCAT

Klik hier voor de pagina van NEOCAT over HCM en PKD


Gezondheid Raskat

Naast een leuk karakter, goede socialisatie en een mooi uiterlijk, is ook een goede gezondheid een belangrijk punt bij het overwegen van de aanschaf van een raskat.

Wij hebben ook voor onze fokpoezen een aantal onderzoeken laten doen.

Op de pagina "het kopen van een kitten" heb ik een aantal tips gegeven waar u op kunt letten bij de aanschaf van een kitten. Maar hoe goed een kitten er aan de buitenkant nu misschien nog uitziet, toch kan uw kitten belast zijn met een erfelijke afwijking. Om er voor te zorgen dat de kans dat u een dergelijk kitten zou kopen zo klein mogelijk te maken, kunt u erop letten of beide ouderdieren (indien gewenst ook regelmatig en recent) getest zijn op erfelijke afwijkingen.

Bij de kitten advertenties staan de namen van de ouders van de kittens vermeld, met daaronder een regel met de erfelijke afwijkingen en/of ziektes waarop deze ouders getest zijn. U ziet afkortingen staan als Felv, Fiv, HCM (echo), HCM dna (gen 1 N/N ), PKD (echo), PL, etc. Nu ben ik geen afgestuurd dierenarts en u waarschijnlijk ook niet, waardoor we uiteindelijk nog niet weten waar we aan toe zijn als we deze rits met afkortingen zien staan.
Om een en ander te verduidelijken heb ik hierboven een overzichtstabel gemaakt van alle afkortingen. Wat betekenen deze afkortingen, wat zijn deze afwijkingen en hoe kan erop getest worden? Geven deze testen een garantie voor de toekomst? NEE, dat niet, maar ze maken de kans wel kleiner dat u een kitten koopt met een aangeboren erfelijke afwijking!

Nu ziet u niet bij alle rassen dezelfde testen staan. Dit wil niet zeggen dat dat per definitie slecht is. Bij elk ras zijn weer verschillende erfelijke afwijkingen geconstateerd. De lijst met testen voor bijv. de Maine Coon ziet er weer heel anders uit dan bijv. de lijst met testen voor de Abessijn.
Dit overzicht is een overzicht van mogelijke afwijkingen die wij laten testen. Niet alle afwijkingen komen bij alle rassen voor. Wilt u weten welke afwijkingen bij de ras van uw keuze voorkomen? Verdiep u dan ook in deze materie voordat u een kitten aanschaft! Bij het LICG is een folder voor de Noorse Boskat gemaakt, die kunt u ook onderaan deze pagina vinden. Kijk of een bepaalde erfelijke afwijking voorkomt bij het ras van uw keuze. Informeer hiernaar bij de fokker en vraag om de testpapieren.

Steeds vaker hoort, leest of ziet u in de media verhalen over hoe ongezond rasdieren zijn. Er wordt zelfs gepleit om shows met rasdieren te verbieden met als reden dat rasdieren enkel op uiterlijk worden gefokt en dat er geen rekening wordt gehouden met het welzijn en de gezondheid van de rasdieren. Als voorbeeld voor een van deze rassen wordt vaak de Pers genoemd vanwege de extreem platte neus, die er door de jaren heen "ingefokt" is.

Maar wist u ook dat er bij heel veel serieuze fokkers een verantwoord fokbeleid is en dat gezondheid van de raskatten daarbij altijd bovenaan staat? Deze Catteries laten hun katten regelmatig testen op erfelijke afwijkingen die op hun ras van toepassing kunnen zijn. Vraagt u zich af waarom een fokker zijn of haar fokdieren niet laat testen op bepaalde erfelijke afwijkingen? Vraag het dan vooral!
De fokker kan u uitleggen waarom hiervoor wordt gekozen, maar als bekend is dat een bepaalde aandoening of erfelijke afwijking voorkomt in het ras, dan is er geen excuus om niet te testen! Zoek dan een fokker die wel verantwoord bezig is met de gezondheid van het ras!

 

erfelijke afwijking afkorting staat voor heeft betrekking op meer informatie bij: extra info:
         
FeLV Feline Leukemie Virus het immuunsysteem DK Wilhelminapark  
FIV Feline Immunodefi-ciŽntie Virus het immuunsysteem DK Wilhelminapark ook wel katten aids genoemd
HCM Hypertrofische cardiomyopathie het hart

DK Wilhelminapark

DK Emmeloord

Vanaf de leeftijd van 1 jaar

poes: herh. op een leeftijd van 3, 5 en 8 jr

kater: herh. op een leeftijd van 3, 5 en 8 jr

dekkater: jaarlijks herhalen

PKD Polycystic Kidney Disease de nieren

DK Wilhelminapark

DK Emmeloord

Vanaf de leeftijd van 6 maanden

herhalen alleen als de eerste test voor de leeftijd van ťťn jaar is gedaan

CIN Chronische InterstitiŽle Nefritis de nieren

DK Wilhelminapark

DK Emmeloord

scan tegelijk met HCM en PKD
PKdef Pyruvaatkinase deficiŽntie vorm van bloedarmoede VHLgenetics.nl DNA test
GSDIV Glycogentoxicosis GSD Type IV afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen VHLgenetics.nl DNA test

Bronvermeldingen: Dierenkliniek Wilhelminapark, Dr. van Haeringen Laboratorium B.V.

Huisdierenbijsluiter